In dit gebied ligt veel kauwgom op de grond. Het wordt zelfs een kauwgomtapijt genoemd. De afbraaktijd van kauwgom bedraagt zo’n 20 tot 25 jaar. Het verwijderen van kauwgom kost veel geld en is zeer arbeidsintensief. Het ministerie van IenW wil een gedragsinterventie laten ontwikkelen om kauwgom op de grond te verminderen.
Aanpak
Op basis van de probleem en gedragsanalyse ontwikkelde we de gedragsinterventie VAN BEKKIE NAAR BAKKIE ontwikkeld. De basis is op orde gebracht. Alle kauwgom op de grond is verwijderd en de grond is gereinigd. Om het gewenste gedrag makkelijker te maken, zijn een paar afvalbakken dichter op de looproute geplaatst. De gedragsinterventie bestond uit verschillende middelen:
- Bestickerde afvalbakken in opvallend roze kleur waardoor de zichtbaarheid van de afvalbakken vergroot. Slimme gedragstechnieken stimuleren gewenst gedrag.
- Grondsigning herinnert de kauwgomkauwer op het juist moment aan gewenst gedrag: kauwgom van het bekkie naar het (afval)bakkie.
- Posters vergroten de zichtbaarheid van de gedragsinterventie.
Daarnaast is tijdens de aftrap gewekt met een afvalrobot en een fotokast. Naast de fun stimuleert het commitment met het gewenste gedrag.
Project info
- Opdrachtgever: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- Jaar: 2020
- In samenwerking met: Bovenkamers, Inspire to Act en NDOC
- Met dank aan: Gemeente Den Haag en ROC Mondriaan
81% minder kauwgom op straat
Bekijk hier de video!
Meer weten?
Gebruik de toolkit
Lees het rapport